El lloc on visc,
El Pont de Vilomara i Rocafort és un municipi de la comarca del Bages.Se situa al sud-est de Manresa, a la dreta del Llobregat.
El primer pont de Vilomara sobre el riu Llobregat existeix des de temps molt remots i era de fusta, segons demostren uns forats sota l'arcada del pont actual. En temps dels romans, on hi havia el pont de fusta es va construir el pont de pedra, el «pont de Vila Amara» i el Camí Ral que va del Bages a Barcino (colonia romana que dona lloc a l'actual Barcelona), passant per la muntanya de Sant Llorenç i per la comarca del Vallés. Amara en llatí significa submergit. En el segle V, durant la invasió de l'Imperi Romà, el Camí Ral probablement seria un dels camins de penetració dels invasors.
L'actual nucli del Pont de Vilomara, actual cap del municipi, va néixer al costat del pont medieval, que es va construir en el camí ral. Al final del segle XIX s'hi construeixen diverses fàbriques tèxtils que van fer engrandir la població, primer provinents de la comarca i després d'immigracions espanyoles. Com a la resta de poblacions regades pel Llobregat, aquestes fàbriques han patit crisis freqüents fins a arribar a tancar als anys 80 i 90 del segle XX. De fa poc, la indústria local s'ha vist ampliada amb uns notables centres de recuperació i reciclatge de piles i aparells domèstics.
Rocafort, el nucli inicial del municipi, està situat a 7 km del Pont de Vilomara, dalt d'un serrat amb bones vistes. Moltes cases del poble han estat condicionades per a estades de vacances i caps de setmana.
Molt recentment, s'ha agregat al municipi del Pont de Vilomara la partida del Marquet, fins ara pertanyent a Mura, que comprèn una urbanització i l'antiga església preromànica del Marquet o de Santa Maria de Matadars, considerada un dels edificis més antics del Bages.
També pertany al municipi, una urbanització anomenada River Park, que està situada a mà esquerra, anant cap a Rocafort.
Hi ha diferents llocs d'interés cultural:
- L'església parroquial de la Mare de Déu de la Divina Gràcia, d'estil neogòtic, situada a la plaça Major del Pont de Vilomara.
- L'ermita romànica de Santa Magdalena del Pla, situada al recinte del cementiri del Pont de Vilomara, de mitjansegle XII.
- L'ermita preromànica de Santa Maria de Matadars, situada a la carretera de Sant Vicenç de Castellet, de mitjansegle X.
- El pont sobre el Llobregat, obra de tradició romànica, situada a l'antiga carretera de Barcelona a Manresa, amb una longitud de 130 metres.
- L'església de Santa Maria de Rocafort, situada a la plaça de l'Església de Rocafort, edifici de planta de creu llatina.
- El Museu de Rocafort, situat al núm. 18 del carrer Major de Rocafort, amb objectes d'etnologia catalana i altres restes arqueològiques.
Festes del municipi
- 1 de maig, Festa Major d'hivern de Rocafort.
- 2n. cap de setmana de juny, Festa del Contribuent al Pont de Vilomara.
- darrer cap de setmana de juliol, Festa Major del Pont de Vilomara.
- 15 d'agost, Festa Major d'estiu Rocafort.
- Durant el setembre, Cap de setmana de la juventut, i festa de la gent gran, del Pont de Vilomara
Visita virtual pel Pont de Vilomara i Rocafort, i història del poble.
No hay comentarios:
Publicar un comentario